Άρθρα

 
Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία
 
Η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) είναι νευρό-αναπτυξιακή διαταραχή και αναφέρεται σε μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει πέντε διαταραχές: α) τον αυτισμό, β) τη διαταραχή Rett, γ) την παιδική αποδιοργανωτική διαταραχή, δ) τη διαταραχή Asperger και ε) τη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, μη προσδιοριζόμενη αλλιώς. Χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των κοινωνικών, επικοινωνιακών και γνωστικών δεξιοτήτων.

Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή συνοδεύεται και από κινητικά ελλείμματα, τα οποία επηρεάζουν την λειτουργικότητα του παιδιού στη καθημερινότητά του. Η κινητική δυσλειτουργία που παρουσιάζεται, δεν δυσκολεύει το παιδί μόνο στην αυτοεξυπηρέτηση ή σε βασικές δεξιότητες καθημερινής ζωής αλλά και στις κοινωνικές συναλλαγές μέσω του παιχνιδιού.

Η καθυστερημένη ανάπτυξη της αδρής ή/και λεπτής κινητικότητας, ο ανεπαρκής οπτικο-κινητικός συντονισμός, η υπερτονία ή/και υποτονία καθώς και η διαταραχή της βάδισης είναι τα πιο συνήθη ελλείματα της.

Επομένως, χρήζεται αναγκαία η αποκατάσταση των ελλειμάτων για τη καλύτερη ποιότητα ζωής στην παιδική και έπειτα ενήλικη ηλικία. Η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του παιδιού με στόχο τη κατάκτηση του καλύτερου δυνατού επιπέδου κινητικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του στη καθημερινή ζωή.

Η παιδιατρική φυσικοθεραπεία μέσω της αξιολόγησης των αναπτυξιακών οροσήμων, της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του παιδιού εκπαιδεύει το παιδί για τη λειτουργική του ανεξαρτησία. Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες, ενισχύει το αισθητηριακό σύστημα και παράλληλα υποστηρίζει το μϋοσκελετικό και καρδιο-αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Εκτός από την παρέμβαση για την ενίσχυση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, προλαμβάνει ή ελαχιστοποιεί και ανερχόμενες δυσλειτουργίες.


Μαρία Πολυχρονοπούλου
Φυσικοθεραπεύτρια
Συνεργάτης του κέντρου ειδικών θεραπειών Efamillon
 
 
 
Εγκεφαλική παράλυση και παιδιατρική φυσικοθεραπεία
 
Τμήμα σχολικής προετοιμασίας για παιδιά που θα φοιτήσουν στην Ά δημοτικού
 
Εφηβοφωνία (Ηβηφωνία)
 
ΦΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 
Νόσος Parkinson και Λογοθεραπεία
 
Στάδια Γλωσσικής Ανάπτυξης
 
Δραματοθεραπεία
 
Τα όρια στη συμπεριφορά του παιδιού
 
Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες - Αποκατάσταση
 
Συμβουλές προς γονείς για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών
 
Χρήσιμες συμβουλές για τις δραστηριότητες με τα παιδιά σας
 
Συχνές ερωτήσεις γονέων για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών
 
Τραυλισμός: Συμβουλές & Οδηγίες προς γονείς
 
Κανονές φωνητικής υγιεινής
 
Αφασία ενηλίκων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
 
Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αποτέλεσμα συγγραφικής δουλειάς του Πρότυπου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Εfamillon. Οποιαδήποτε ομοιότητα με άλλα κείμενα ή δημοσιεύσεις είναι τυχαία.

Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση των παρόντων κειμένων χωρίς την άδεια του κέντρου. Η αναδημοσίευση ή χρήση κάποιας άλλης πηγής δηλώνεται ρητά.

Τα παραπάνω κείμενα είναι καθαρά ενημερωτικά και μόνον. Δεν αντικαθιστούν τις επιστημονικές συμβουλές ενός εξειδικευμένου θεραπευτή ούτε αποτελούν θεραπευτική παρέμβαση για κάποιο περιστατικό.
 
 
 
 
twiter
 
youtube channel
 
 
Τμήμα Σχολικής Προετοιμασίας για παιδιά Νηπιαγωγείου
 

 
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του κέντρου.
 
 
 
cardlink
 
 
Το κέντρο Ειδικών Θεραπειών Efamillon διαθέτει τερματικό μηχάνημα POS. Δεκτές όλες οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
 
(VISA - MASTERCARD - MAESTRO - DINERS - AMERICAN EXPRESS)
 
 
LSVT GLOBAL