Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

 

Τι είναι η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση;

 
 
Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
 
 
 
Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (Sensory Integration) είναι μία νευροβιολογική διαδικασία που αφορά την ολοκλήρωση και αποκωδικοποίηση του αισθητηριακού ερεθίσματος στον εγκέφαλο. Είναι η οργάνωση των αισθητηριακών πληροφοριών. Η θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης αναπτύχθηκε από την εργοθεραπεύτρια A. Jean Ayres (PhD OTR), η οποία έθεσε τις βάσεις για την θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης μέσα από το κλινικό της έργο και από μελέτες της σωματικής και νευρομυϊκής ανάπτυξης.
 
 
 
 

Σε ποιες αισθήσεις εστιάζεται;

 
Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση εστιάζεται σε 3 βασικές αισθήσεις : 1. την απτική, 2. την αιθουσαία και 3. την ιδιοδεκτική. Οι 3 αυτές αισθήσεις είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας αφού μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να αντιδράμε σε διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα γύρω μας.
 

Δυσκολίες της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

 
Για τα περισσότερα παιδιά η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αναπτύσσεται αυτόματα, ομαλά και ακούσια μέσα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες ως φυσική εξέλιξη της ωριμότητας του εγκεφάλου. Για μερικά όμως παιδιά η διαδικασία αυτή απαιτεί κόπο και έντονη προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα ορισμένες φορές.
 

Σε ποιους απευθύνεται;

 
Διαταραχή της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης παρουσιάζουν συνήθως:

  • Βρέφη (με πρόωρη γέννηση): Τα παιδιά αυτά γεννιούνται με πολλά παθολογικά προβλήματα και υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Οι γονείς τους επομένως πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να δώσουν στο παιδί τους τις απαιραίτητες αισθητηριακές εμπειρίες για τη βελτίωση της ανάπτυξης του παιδιού τους.
  • Παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές: Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των διαταραχών είναι οι έντονες δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία. Κατά συνέπεια η βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας οδηγεί τα παιδιά σε πιο αποτελεσματική κοινωνική συναλλαγή.
  • Άτομα με εγκεφαλική βλάβη: Μία βλάβη ή τραύμα στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει την αισθητηριακή λειτουργία και τα άτομα αυτά χρήζουν θεραπεία απαραίτητη για την ανάκτηση και βελτίωση των χαμένων αισθήσεων.
  • Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες: Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και φυσιολογική νοημοσύνη, παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή λειτουργία. Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση σε αυτά τα παιδιά ελαχιστοποιεί την ενδεχόμενη σχολική αποτυχία.

Η θεραπεία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης εφαρμόζεται σε ατομικά προγράμματα παρέμβασης από εκπαιδευμένους θεραπευτές, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο θεραπευτικό χώρο ώστε να επιτρέπει την εφαρμογή των αρχών της παρέμβασης. Στον θεραπευτικό χώρο θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός όπως κούνιες, αιώρες, μπάλες, στρώματα κ.α. που θα παρέχουν στο παιδί σωματοαισθητηριακά ερεθίσματα.

Πηγή:
  • www.ergotherapeia.com
  • Ayres, A.J. (1979) Sensory Integration and the child. Los Angeles: Western Psychological Services.
 
 
 
 
 
LSVT GLOBAL
 
Bricks for Autism